Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ελλάδα, η αιώνια δημοκρατία της οικουμένης.


Ο πάνδημος ξεσηκωμός των Ελλήνων πολιτών για την αντισυνταγματική, φασιστικής έμπνευσης και εκτέλεσης, σίγαση της εθνικής ραδιοτηλεόρασης, κατέρριψε εκκωφαντικά και πανηγυρικά τον σύγχρονο πολιτικό μύθο των ποικιλώνυμων δεσμωτών της Δημοκρατίας, ότι οι Έλληνες είναι πειθήνιοι πολίτες του καναπέ, φοβισμένοι και υποτακτικοί, που δεν τολμούν να διεκδικήσουν τα διακυβευόμενα θέσμια και ζωτικά κοινωνικά αγαθά αιώνων, που έχουν αποφασίσει να τους αρπάξουν.

Η δωσιλογική τρικομματική κυβερνητική σύμπραξη και κυρίως οι διεθνείς οικονομικοί της πατρώνοι, είχαν την ψευδαίσθηση ότι το κυβερνητικό εγχείρημα σίγασης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ότι η βίαιη και βάναυσα αυταρχική διακοπή της λειτουργίας της, ότι η παράδοση της ενημέρωσης και της επικοινωνίας στα συγκροτήματα των εργολάβων της διαπλοκής, ότι η ελευθερία της πληροφόρησης, της ελεύθερης διάδοσης των στοχασμών, του πολιτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού θα άφηνε την ελληνική κοινωνία αδιάφορη και τους Έλληνες εξακολουθητικά αμέριμνους και φοβικούς.

Παρέλειψαν όμως να αξιολογήσουν την αρχέγονη και αιώνια απαρασάλευτη σχέση του γένους των Ελλήνων με τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της πολιτειακής αξιοπρέπειας.
Δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν ότι ο ελληνικός λαός, κατά την ιστορική του διαδρομή, δεν καταπιάνεται με κατώτερα κοινωνικά δημιουργήματα.
Δεν κατασκευάζει, κατά τρόπο μονότονο και μηχανικό, ψυγεία, αυτοκίνητα, αεροπλάνα και τηλεοράσεις, ούτε ασχολείται με την ευτελή δραστηριότητα της κυριαρχίας των αγορών και τον έλεγχο των ροών της διακίνησης του χρήματος.

Εδώ και αιώνες, συγκροτεί τις απαρασάλευτες οικουμενικές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας και διαμορφώνει, με την πολιτιστική του κυριαρχία, το παγκόσμιο αγαθό της πολιτικής κοινωνίας, μαθαίνοντας στην ανθρωπότητα ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του ελεύθερου ανθρώπου και του ενεργού πολίτη.

Αυτή ακριβώς η φλόγα, μετατράπηκε σε εθνικό και κοινωνικό ποτάμι οργής και αποφασιστικότητας και επαναδιατύπωσε την αρχή της πολιτικής αλληλεγγύης, για την προστασία των συστατικών αξιών του δημοκρατικού αγαθού.

Η φωνή της Ελλάδας στον κόσμο, η διάδοση των οραμάτων του πολιτισμού της, η οικουμενική δωρεά των μοναδικών στοιχείων της αιώνιας δημοκρατίας της, αφύπνισε τη δημοκρατική συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας και ήδη παραδίδει μαθήματα υψηλού δημοκρατικού φρονήματος, πολιτειακής ανωτερότητας και γενναιοφροσύνης.

Ο πρωθυπουργός της συνταγματικής εκτροπής, ο επαίσχυντος εμπνευστής του νέου κατάπτυστου τύπου της κοινοβουλευτικής δικτατορίας, ήδη γνωρίζει ότι τα όρια της προσωπικής και πολιτικής του ασημαντότητας δεν προσδιορίζονται από την έκδηλη αναξιότητά του, αλλά από την ίδια την ιστορική πορεία και τη συλλογική μνήμη της δημοκρατίας.
Αλλά και τα πολιτικά του δεκανίκια ταλαντεύονται μεταξύ της πολιτικής ευτέλειας και της ιστορικής υπέρβασης από την μικροπολιτική υστεροβουλία και την πολιτική μηδαμινότητα.

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν εάν η συλλογική μνήμη της Δημοκρατίας έχει γι' αυτούς μεγαλύτερη ελκτική δύναμη από το χάος του πολιτικού καιάδα της ιστορίας.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοκρατική έγερση της πολιτειακής αυτοσυνειδησίας των Ελλήνων χαράζει τα σύγχρονα μονοπάτια της νέας πολιτικής και κοινωνικής χειραφέτησης.
Ο λαός των Ελλήνων και το ζωντανό αγαθό της πολιτικής τους κοινότητας προσδιορίζουν και πάλι κυριαρχικά την πορεία της ιστορίας, προς τη νέα δημοκρατική αυτοσυνειδησία της παγκόσμιας κοινότητας.

Θάνος Παναγιωτόπουλος
Πολιτικός Επιστήμονας - Δημοσιολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: