Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Θρίαμβος της κοινωνίας των πολιτών : ιστορική δικαστική απόφαση κρίνει αντισυνταγματική την επιβολή και είσπραξη του "χαρατσιού'' μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η.


Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την υπ' αριθμ. 1101/3-12-2012 απόφασή του, κρίνει, ως προδήλως αντισυνταγματική, την επιβολή του διαβόητου "χαρατσιού'' και υποχρεώνει τη Δ.Ε.Η. :
   1) να μην διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους πολίτες που αρνούνται ή αδυνατούν να το καταβάλουν, 
   2) να δέχεται την καταβολή, από το αντίτιμο του λογαριασμού, μόνο του τμήματος εκείνου, που αντιστοιχεί στην αξία του ηλεκτρικού ρεύματος, αφαιρουμένου του ποσού που αναγράφεται στο λογαριασμό της, ως Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), 
   3) να μην ενσωματώνει, υπολογίζει και καταλογίζει στους λογαριασμούς έκδοσής της το ειδικό τέλος ακινήτων, την επιφάνεια του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου και το επιβαλλόμενο ποσό.

Η εν λόγω δικαστική απόφαση έχει σημαντική νομική αξία, όχι μόνο για την ιδιότυπη δεσμευτικότητά της έναντι πάντων, αλλά και επειδή εκφράζει την αξιακή ταύτιση της χειμαζόμενης κοινωνίας από τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων, με τη δικαιοκρατική αντίληψη των μελών του δικαστηρίου, τα οποία, με εξαιρετική νομική σαφήνεια και επάρκεια, προσδιόρισαν τα συνταγματικά αγαθά που προσβάλλει η νομοθετική πρωτοβουλία των μνημονιακών κυβερνήσεων και εκτελεί η αντισυμβατική συναλλακτική συμπεριφορά της Δ.Ε.Η.
Κυρίως, όμως, η δικανική παραδοχή ότι η αξία του ανθρώπου, ως προσώπου, πολίτη και μέλους του κοινωνικού συνόλου, αποτελεί πολιτειακή οντότητα υπέρτατης καταστατικής αξίας, που δεν επιδέχεται προσβολές και παραβιάσεις του σκληρού πυρήνα των χαρακτηριστικών της, ανεξαρτήτως των λόγων που επικαλείται και των μέσων που χρησιμοποιεί η πολιτική εξουσία, προσδιορίζει, με τρόπο ιστορικά και νομικά πολυσήμαντο, τη δικαστηριακή προσέγγιση της ανθρωπιστικής κρίσης από την ανεξάρτητη δικαστική λειτουργία.

Η δικαστική αυτή απόφαση αποτελεί πανηγυρική δικαίωση του μακροχρόνιου αγώνα της κοινωνίας των ελεύθερων πολιτών, να αρνηθεί την επιβολή τελών κατοχικού χαρακτήρα, να μην υποκύψει στις εκβιαστικές μεθοδεύσεις της κατάπτυστης διοίκησης της Δ.Ε.Η. και των δωσιλογικών πολιτικών προσταγμάτων του μειοδοτικού πολιτικού προσωπικού του υπουργείου οικονομικών και να διατρανώσει την αταλάντευτη πίστη της στις καταστατικές αξίες της συνταγματικής νομιμότητας, που προστατεύουν τα θέσμια και τα ζωτικά κοινωνικά και οικονομικά αγαθά των Ελλήνων.

Η διοίκηση της Δ.Ε.Η. είναι έκθετη στην απαξία, την οργή και τη χλεύη της ελληνικής κοινωνίας που εκβίασε, ενεργώντας ως εξωθεσμικός τελώνης υφαρπαγής ζωτικών κοινωνικών και οικονομικών πόρων, τους οποίους οι δωσιλογικοί πολιτικοί πατρώνοι της έχουν προσωπικά δεσμευτεί να παραδώσουν στην τοκογλυφική τραπεζική οργάνωση των θεσμικών δανειστών και εταίρων.

Το ιστολόγιο αυτό, από την πρώτη στιγμή της αντισυνταγματικής επιβολής του ληστρικού ''χαρατσιού'', πρότεινε υποδείγματα υπομνημάτων και εξώδικων γνωστοποιήσεων προς τη Δ.Ε.Η., για τη δήλωση της καθολικής άρνησης και αντίθεσης των πολιτών να καταβάλλουν το Ειδικό Τέλος Ακινήτων, πληρώνοντας στην πραγματικότητα έναν επονείδιστο και επαχθή φόρο κατοχής της ιδιοκτησίας τους. 
Το γεγονός ότι το αιτιολογικό τμήμα της δικαστικής απόφασης ταυτίζεται με την ουσία των νομικών και ουσιαστικών επιχειρημάτων που διαλαμβάνονται στα προτεινόμενα από το ιστολόγιο αυτό υποδείγματα υπομνημάτων, αποτελεί για μας σημαντική επιστημονική και ηθική δικαίωση, αλλά και ενδυναμώνει την αποφασιστικότητά μας, να δώσουμε τον αγώνα της πολιτικής ελευθεροφροσύνης, στο πλευρό των ελεύθερων πολιτών της κατεχόμενης από τις μνημονιακές δυνάμεις ελληνικής κοινωνίας.
Είναι βέβαιο ότι οι δωσιλογικοί δυνάστες της πολιτειακής μας ελευθερίας θα συντριβούν.

Θάνος Παναγιωτόπουλος
Νομικός και Πολιτικός Επιστήμονας - Δημοσιολόγος 

  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: