Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Η ιστορική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, ως ενιαίου πολιτικού κόμματος.


Η εθνική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που αποσκοπεί στη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού  φορέα των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αποτελεί κρίσιμη ιστορική ευκαιρία για την πλήρη αξιακή μεταρρύθμιση του κομματικού συστήματος, την εκ βάθρων αναμόρφωση των πολιτειακών θεσμών, την κοινωνική νομιμοποίηση του πολιτικού προσωπικού και κυρίως την αποκατάσταση της εσωτερικής και εξωτερικής κυριαρχίας της χώρας, η οποία καταλύεται από τους δωσιλογικούς πολιτικούς εκπροσώπους των μνημονίων.
Η αξιοποίηση της ιστορικής αυτής πρόκλησης, για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό της υποδουλωμένης ελληνικής κοινωνίας, την αποκατάσταση του τυπικού και του κοινωνικού κράτους δικαίου, την απελευθέρωση των πολιτών από τις βαριές κοινωνικές και οικονομικές δουλείες της μνημονιακής κατοχής και την άρθρωση αξιόπιστου πολιτικού λόγου, με χαρακτηριστικά κυβερνητικής αξιοπιστίας και πολιτειακής σταθερότητας, προϋποθέτει τη δύσκολη και απαιτητική μετάβαση από τον άναρχο πολιτικό φορέα της κοινωνικής διαμαρτυρίας στο ενιαίο πολιτικό κόμμα των πλειοψηφικών κοινωνικών δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής ελευθεροφροσύνης.
Η πραγμάτωση της ιστορικής αυτής μετάβασης έχει απαράβατες πολιτικές προϋποθέσεις, συνεχούς και αδιάλειπτης λειτουργικής και ιδεολογικής σύνδεσης του νέου ενιαίου πολιτικού κόμματος με τις ανεξάρτητες ατομικές και συλλογικές δυνάμεις, που δίνουν σήμερα τον υπέρτατο πολιτειακό αγώνα, χωρίς κομματική κηδεμονία και παθογενή συνδικαλιστική καθοδήγηση, για τη διαφύλαξη των θέσμιων πολιτικών και ζωτικών οικονομικών αγαθών της κοινωνίας, αντιμαχόμενες τις δυνάμεις της μνημονιακής υποτέλειας και της κοινωνικής υποδούλωσης, από τη βαρβαρότητα του νέου πολιτικού δωσιλογισμού. 
Η  πολιτική ένωση του κινήματος των ελεύθερων πολιτών με τις οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού επιβάλλει, χωρίς καμία εσωστρεφή παρέκκλιση ή αξιακή πολιτική παραχώρηση :

  • τη διαμόρφωση πολιτικού και ιδεολογικού πλαισίου ευρείας πολιτειακής παρέμβασης και καθολικής κοινωνικής δράσης, με απόλυτη προγραμματική σαφήνεια και κρυστάλλινη επικοινωνιακή διαύγεια. 
  • την εκπόνηση κυβερνητικού προγράμματος, με ορθολογικούς στόχους, επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση και ομοιογενή πολιτική και αξιακή παρουσίαση.
  • τη δημοκρατική εσωτερική του οργάνωση και λειτουργία, ώστε ο ιδεολογικός και λειτουργικός του πυρήνας να διαμορφώνεται, να ελέγχεται και να αναρρυθμίζεται από τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, της εργασίας, της επιστήμης και του πολιτισμού.
  • την αξιοκρατική στελέχωση της ηγετικής του ομάδας, κατά τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η ηγετική πολιτική του εκπροσώπηση, με πολιτική επάρκεια, επιστημονική μέθοδο, ιδεολογική πληρότητα, γνωστική αρτιότητα, επικοινωνιακό σθένος και κοινωνική αξιοπιστία.
  •  την άρνηση των άκριτων, αλλά εύκολων μαζικών εντάξεων πολιτικών και κοινωνικών ομάδων, που κινήθηκαν κατά το παρελθόν στον πολιτικό χώρο της παρηκμασμένης και δωσιλογικής σήμερα ''σοσιαλδημοκρατίας'' και  εκπροσωπήθηκαν από το πάλαι ποτέ λαϊκό ΠΑΣΟΚ.
  • τη θέσπιση αυστηρών διαδικασιών εσωτερικού πολιτικού ελέγχου και κοινωνικής λογοδοσίας του πολιτικού προσωπικού του, ώστε η δράση του, εκ προοιμίου, να αποξενώνεται από φαινόμενα αλαζονείας, ερασιτεχνισμού, πολιτικής έπαρσης, κοινωνικής ελαφρότητας, διαπλοκής και οικονομικής διαφθοράς.
  • την οργάνωση της τρέχουσας κοινωνικής του παρέμβασης, με πραγματιστικά χαρακτηριστικά, χωρίς αφοριστικές γενικότητες, αλλά με αξία δόκιμης και αποτελεσματικής προάσπισης και διαφύλαξης των πολιτικών ελευθεριών, των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ζωτικών οικονομικών αγαθών των πολιτών, που μαστίζονται από την επέλαση των πολιτικών δυνάμεων της δωσιλογικής βαρβαρότητας.
  • την παρουσίαση ενώπιον του εκλογικού σώματος εξαντλητικά συγκεκριμένου πολιτικού κυβερνητικού προγράμματος αποκατάστασης της πολιτειακής κυριαρχίας της χώρας και εκδίωξης του εγχώριου και διεθνούς μνημονιακού παράγοντα, αμέσως μετά την ανάληψη της πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας. 

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να παρουσιασθεί, με εξαντλητική σαφήνεια και απόλυτη προγραμματική ακρίβεια, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκ βάθρων μεταρρύθμισης των πολιτειακών θεσμών  και οικονομικής ανασυγκρότησης της χειμαζόμενης κοινωνίας. 
Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να εξηγηθεί στην κοινωνία των πολιτών, με αυστηρή επικοινωνιακή ομοιογένεια πολιτικής έκφρασης, με ποιούς τρόπους και μέτρα δράσης θα καταργηθεί το αντισυνταγματικό καθεστώς μνημονιακής υποδούλωσης της κοινωνίας. 
Η απαράβατη εφαρμογή των αξιακών αυτών πολιτικών προϋποθέσεων θα καταστήσουν την ενιαία οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργική πορεία στη δημοκρατική κοινωνία και θα την αποξενώσουν από τα παθογενή χαρακτηριστικά της οργανωσιακής διαδικασίας, που κατανέμει ρόλους κομματικής κυριαρχίας, γίνεται όμηρος νοσηρών συντεχνιακών συμφερόντων και απομονώνεται από τον πραγματικό παλμό της σύγχρονης πολιτικής δυναμικής. 
Σε διαφορετική περίπτωση, η κρίσιμη ιστορική ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει θνησιγενή μετάλλαξη του κομματικού συστήματος της παρακμής, θα αποξενωθεί από τα πολιτικά κινήματα της πολιτικής και κοινωνικής ελευθεροφροσύνης και θα εισάγει ένα νέο τύπο ήδη καταδικασμένου κυβερνητισμού, που δεν θα υπηρετήσει τις δημοκρατικές αρχές και αξίες της πολιτείας και της κοινωνίας.

Θάνος Παναγιωτόπουλος
Πολιτικός Επιστήμονας - Δημοσιολόγος
      

Δεν υπάρχουν σχόλια: